Nurmikon kylvö- milloin on paras aika perustaa nurmikko ja miten lasketaan tarvittava mullan määrä

27.04.2020

Nurmikon perustaminen kannattaa ajoittaa joko alkukesään tai syksyyn. Touko-kesäkuussa maa on vielä kosteaa, jolloin kylvetty nurmi kasvaa jo kuluvan kesän aikana, vaikkakaan se ei ensimmäisenä kesänä kestäkään kovaa kulutusta. Kesällä on myös huolehdittava nurmikon riittävästä kastelusta kuumien ajanjaksojen aikana.

Nurmikon kylväminen syksyllä on monen mielestä kannattavaa, sillä silloin maassa on luontaisesti enemmän kosteutta.

Mikäli nurmikon istuttaa keskikesällä, tulee silloin erityisesti huolehtia siitä, ettei nurmikon pohja pääse kuivumaan.

Nurmikon perustaminen

Nurmikon perustamisen voi aloittaa heti, kun maa on talven jäljiltä sulanut. Uusilla tonteilla on nurmikolle otollinen kasvualusta jouduttu usein poistamaan, joten ennen nurmikon kylvämistä on pohjamaan päälle hankittava uusi kasvualusta. Ennen multakuorman tilaamista pitää pohjamaa kuitenkin tasoittaa, kuohkeuttaa ja tarkistaa salaojituksen tarve. 

Pohjamaa tulee tasoittaa vettä keräävistä kuopista ja painanteista. Jos nurmikon pohjamaa on hyvin kosteaa, tai nurmikkolle kertyy paljon sadevettä, on kannattavaa tehdä salaojitus ennen nurmikon perustamista. 

Vanhempien talojen kohdalla tontilla on usein jo valmis kasvualusta, jonka laatua kannattaa tutkia, ja tarpeen mukaan lisätä siihen uutta multaa ennen nurmikon kylvöä. 


Kuinka paljon multaa tarvitaan?

Täysin uudessa kasvualustassa multakerroksen tulee olla  15-20cm. Tarvittavan mullan määrän voi laskea kaavalla: 

nurmialueen pinta-ala x multakerroksen paksuus

Esim. 150m2 x  0,20m = 30m3

Vanhan nurmikon multakerrosta korjatessa multakerros saa olla ohuempi. 

Koristepensaille ja ryhmäkasveille suositellaan vähintään 25cm multakerrosta.


Kylvö ja kalkitus

Sopiva siemenmäärä on noin 1,5 - 2,5 kg sadalle neliömetrille, mutta määrässä kannattaa aina noudattaa siemenpussin ohjeita. Siemenissä kannattaa panostaa laatuun.

Laadukkaita siemeniä ostamalla takaat sen, että siemenet ovat Suomen olosuhteisiin sopivia. 

Ennen nurmikon kylvöä kasvualusta tulee kalkita. Kalkki parantaa maan rakennetta ja vapauttaa ravinteita nurmiheinien käyttöön.  Kalkki levitetään kasvualustan pintaan ja muokataan maahan.

Kylvötyössä on tärkeää saada levitettyä siemenet tasaisesti alueelle, jolle nurmikon haluaa kasvattaa. Kylvö kannattaa tehdä tyynellä ilmalla: tuulisella säällä on vaikeaa saada siementä levittymään tasaisesti.

Siemenien kylväminen kannattaa tehdä ristiin varmistaakseen tasaisen kylvön. Ristiinkylvössä siemenet levitetään maahan kahdessa erässä kulkemalla alueella pysty- ja vaakasuunnassa. Siemenet peitetään kevyesti haravoiden tai sirottelemalla päälle ohut kerros multaa. Siementen tulisi jäädä noin senttimetrin syvyyteen.

Lopuksi juuri kylvetty nurmikko tulee jyrätä ja kastella huolellisesti. Koko itämisvaiheen ajan tulee huolehtia, että multakerros säilyy kosteana. 


Tilaa multaa kotiinkuljetettuna

Voit tilata multakuljetuksen kotiisi tai hakea multaa omaan peräkärryyn kuormattuna Rahkoilan maankaatopaikalta. 

Asiakaspalautteiden perusteella Rahkoilassa seulotun multamme laatu on erinomaista.

Lisätietoja ja yhteystiedot löydät täältä: Rahkoilan maankaatopaikkaTarkemmat ohjeet kalkitukseen löydät esimerkiksi täältä: Greencare